Nyt oli myös vihdoin aika hankkia puulato. Malli on ollut selvillä jo vuosia, mutta toimittaja ei. Kerran kun näin "neliöhirsiladon", en enää muuta halunnut. Kävin katsomassa niitä Lappajärvellä ja Kivijärvellä. Valinta ratkesi sillä, että Lappajärven ladot tehdään sydänpuusta ja sieltä saa kuljetuksen kasatulle ladolle.
Nyt kun ladon paikka oli selvillä, täytyi viimeinenkin sähkökaapeli kaivaa maahan. |
Perustuksia en koskaan ennen ollut tehnyt. Sain Lappajärveltä mitat, mihin kohtaan laatat ja harkot pitäisi sijoittua. 50x50 betonilaattoja ei kaupungissa ollut kuin Prismassa, mutta ne olivat tosi kalliita Lakan laattoja. Starkille peruslaattoja oli tilattu, tulivat juuri päivää ennen ladon toimitusta. Vesisateessa vatupassin ja laattojen kanssa häärätessäni ajattelin, että ei tästä tule mitään. Mutta sitten kun sain etukulmat kohdilleen, helpotti. Tiivistin soran autolla ajaen ennen laattoja, ja maa kaataa metsään päin, niin jouduin kaivamaan aika paljon ensimmäisten laattojen kohdalla. Joku taitava varmaan olisi osannut homman tehdä hyvinkin näppärästi ;D
Siinä se nyt on. Koko ei ole perinteinen 3x3 metriä, koska rakentajan mukaan se ei näytä hyvältä. Ja kun näin ladon paikoillaan, olin kyllä samaa mieltä. Mitat on 3,55 x 2,60 m. Lato on tuoretta puuta, joten käsittelin sen heti Uulan homeenestoaineella. Ostin 10 litran kanisterin. Ulkopuolelta käsittelin kaikki, sisältä kaiken muun paitsi kattoa en. 10 litraa ei aivan riittänyt, lattiaa jäi käsittelemättä 4 m2. Mietinnässä on, ostanko järkyttävän kalliin litran pullon, josta menee muutama desi, vai jätänkö lopun lattian käsittelemättä.
Uulan jälkeen käsittelin ladon samalla Mestari-puuöljyllä kun terassit ja portaatkin olen käsitellyt. Öljyä on saatavilla ihan halpakaupoissa, esim. Hong Kongissa. Väriksi valitsin antrasiitin. Kun talon etukuistilta aloitin, iski jo paniikki. Väri näytti lähes mustalta :D Sitten hetken kuivuttua siniseltä (vihaan sinistä ;)). Mutta onneksi täysin kuivuttuaan väri oli hyvä. Siksi halusin ladonkin käsitellä samalla sävyllä. Mestarilla voi käsitellä kahteen kertaan, mutta toistaiseksi kerta saa riittää. Helpommalla ehkä pääsisi, kun maalaisi ladon. Öljyäminen taitaa olla jokavuotinen homma..
Tässä näkyy terassin reunat ja portaat, jotka käsittelin Mestarilla myös. Rimoja vaille valmis tämäkin terassi :D