Almanakka 1950
Löysin almanakan vuodelta 1950. Siellä on juttu otsikolla: Maaseutuasuntojen parantamisesta ja keittiön sisustamisesta. Kerron tässä "hauskimpia kohtia", jotka osin naurattavat ja pistävät myös miettimään tämän päivän muuttuneita vaatimustasoja rakentamisen suhteen.
Rakennussuunnitelman eri mahdollisuuksien ymmärtämiseksi vaaditaan teknillistä tietoutta, kouliutunutta ajattelukykyä, kokemusta ja taitoa, sillä rakennussuunnitelma tarjoaakin usein aika vaikeita probleemoja. Järkiperäisessä rakennussuunnitelmassa on erikoisesti pantava huolta monta kertaa päivässä kuljettavien välimatkojen lyhentämiseen. Toimenpide, joka tässä suhteessa tarjoaa verrattoman arvokkaita etuja, on vesijohdon käytäntöönottaminen niin asunnossa kuin navetassakin.
Erillinen pieni pesuhuone henkilökohtaisia tarpeita varten on tosin vielä melkein tuntematon uutuus maalaiskodeissa. Mutta sellainen tulisi olla joka kodissa. Se edistää puhtautta, luo järjestystä ja helpottaa siivoustyötä. Sen tulee olla lämmin, valoisa ja hyvin tuuletettu.
Vaatekomerojen ja muiden säilytystilojen tarve vaihtelee eri perheissä. Toisilla on tallella vanhoja vaatekaappeja, joita haluavat käyttää, toiset haluavat järjestää kokonaisen vaatehuoneen, jotkus taas haluavat mahdollisimman monat pientä komeroa. Tuuletettavaa työvaatteiden komeroa ei tulisi puuttua yhdestäkään maalaiskodista. Niin ikään tulisi olla sopiva tila hyllyineen harjoja, riepuja ja muita siivousvälineitä varten.
Perheenisä, lapset ja muu talonväki on ollut emännän tiellä tukahduttavassa, ruuankäryisessä pienessä huonepahasessa sen sijaan, että olisi voitu mukavammin oleskella tilavassa ja ilmavassa keittiössä. Kaikki keittiöaskareet voidaan keskittää yhteen tuvan osaan, mieluimmin pohjois- tai itäosaan. Ruokailupaikan on oltava yhdysssiteenä seurustelunurkkaukseen, jos sellainen katsotaan tarpeelliseksi.
Kaupunkien pikkukeittiöt on synnyttänyt taloudellinen välttämättömyys säästää rakennustilaa, sekä oivallus että työn keskittäminen rajoitettuun paikkaa tekee sen nopeammaksi ja tehokkaammaksi. Jos on juostava 5 tai 10 askelta astiainpesupöydän ja astiakaapin väliä tai työpöydästä lieden ääreen ja ruokasäiliölle, muodostuu näistä askelista päivän mittaan kilometrejä.
Kotityön tehokkaammaksi tekemisen mahdollisuudet riippuvatkin siitä, miten asunnon piirustukset on laaditut. Keittiöstä ei tule käytönnöllistä jos siihen ahdetaan koko joukko kalustoa, joka virheellisen suunnittelun vuoksi tulee väärälle paikalleen. Ruokakomero esimerkiksi olkoon vaikka kuinkakin oikein sisustettu, mutta jos se on väärässä ilmanssuunnassa tai liian etäällä keittiön työskentelypaikalta, se ei ole edes tyydyttävä. Liesi ei saa olla kahden oven väliin puristettuna, jolloin sen lähettyvillä ei voisi olla ainuttakaan pöytää tai edes puulaatikkoa. Ruokakomeron ovi ei saa avautua niin, että se tärvelee ainoan luonnollisen työskentelypöytäpaikan.
Ihannekeittiö on järjestetty niin, että työpöydän toinen sivu on astioiden ja työvälineiden sekä kaikenlaatuisten ruokatarpeiden, mausteiden ja senlaatuisten säilytystilojen lähimmässä naapuruudessa. Toisella ovat liesi ja puulatikko sekä astianpesupöytä kuivatustelineineen, rikka- ja sianruokasankoineen. Liian pitkää etäisyyttää lieden ja vesihanan (tai -sangon) välillä pitää välttää, sillä se on keittiön eniten kuljettu reitti.
Missä tila sallii, sijoitetaan työ- tai ruuanvalmistuspöytä mieluimmin ikkunaseinälle. Pöydän korkeuden tulee olla 80-82 sm, niin että väsyttävä kumara asento voidaan välttää. Koko pöydän alustaa ei ole välttämätöntä rakentaa täyteen kalliita kaappeja, päinvastoin pitää aina jättää vähintään 60 sm. leveä osa vapaaksi, jotta sen ääressä työskentelevällä olisi mahdollisuus suorittaa eräät työnsä istuen jalat pöydän alla. Tälle kohdalle sijoitetaan perheenäidin työtuoli, noin 55-60 sm. korkea jakkara, missä on tukipuu jalkoja varten n. 15 sm:n korkeudella lattiasta. Sellainen tuoli pitäisi olla joka kodissa; se auttaisi lukemattomia naisia kamppailussa suontenkalkkiutumista ja säärten turpoamista vastaan.
Työpöydän levyn tulee olla helposti puhdistettava. Vahakangas kuluu nopeasti ja on lämmölle arka. Linoleumi on paljon parempi. Tukeva, hiekalla puhdistettava koivulevy on oivallinen työskentelupöytäpinta. Öljyvärein maalattu levy ei missään tapauksessa ole tarkoituksemukainen.
Astioiden kuivaustelinettä ei tulisi puuttua yhdestäkään kodista. Sellainen säästää sekä pyyhinliinapesua että aikaa kuluttavaa posliiniastioiden hankaamista, jotka puhtaassa ja kuumassa vedessä huuhdeltuina tulevat niin kirkkaiksi kuin suinkin voi toivoa. Yksinkertainen, läpileikkaukseltaan X:n muotoinen teline tiheine uurteineen lautasia j.n.e. varten on hyvä malli, mutta vaatii paljon pöytätilaa. Viimeaikoina on kokeiltu tehokkaita ja hyviä kuivaushyllyjä, jotka on tarkoitus ripustaa seinälle pesupöydän yläpuolelle.
Keittiön ja aitan välinen päivittäinen juoksu on perheenemännän pahin ajankuluttaja, ja on jo senkin vuoksi jokaisessa asunnonparantamissuunnitelmassa otettava huomioon sopivasijaintisen ja viileän, mutta kuitenkin jäätymisvaarattoman ruokakomeron rakentaminen, komeron, missä on runsaasti vaihdellen kapeita ja leveitä hyllyjä, tarpeeksi naulakkoja seinissä sekä hyönteisverkot ikkunan ja ilmanvaihtoaukon edessä.
Paitsi levyt, tulee kaikki keittiönsisustus maalata öljyvärein tai laseerata ja lakata. Ainakin ruokakaapin hyllyt ja sisäseinät on joko maalattava öljyvärein tai vernissattava. Lattian tulee mieluimmin olla linoleumipäällysteinen, ainakin työskenteypaikkojen kohdilla. Seinälaudoitus (paneeli) oli aikanaan seinäpaperointia parempi, nykyään on taas öljyvärein maalattu saumaton selluloosatapetti tai rakennuspahvi suositeltavampi.
Joka näkee puutteellisuudet ja virheet vanhassa asunnossaan, hänen ei tule heittää kirvestä järveen ja tuumia, että "kun sitä ei saa sellaiseksi kuin haluaa, niin olkoon niinkuin on". Vanhassakin talossa voivat harkinta ja hiven yritteliäisyyttä saada ihmeitä aikaan. Uuden rakentaja taas huolehtikoon siitä, että häen kotinsa on alunperin jo suunniteltu niin, että viihtyisyyden lisäksi taloustyötkin sujuvat nopeasti ja vaivattomasti, ja että näin perheenäidinkin voimat todella kestävät hänen moninaisissa askareissaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti